שותפים לגורל, שותפים לחמ"ל

החמ"ל היהודי-ערבי המשותף

הזוועה שהתרחשה ב-7 באוקטובר לא פסחה על אף אחד מאיתנו. המרצחים לא הבחינו בין דם לדם, גם לא הטילים. הגיבורות והגיבורים שהצילו חיים תחת אש הגיעו מכל חלקי החברה בישראל. אנשים שהצילו אנשים.

זאת לא מלחמה בין יהודים לערבים, זאת מלחמה בין אנשים חפצי חיים לסוכני מוות והרס. מלחמה בין חושך לאור. אל מול החושך הגדול, המשימה שלנו היא להדליק את האור.

מיד אחרי השבת הנוראה הקמנו חמ"ל שעובד על טהרת שיתוף פעולה יהודי-ערבי: בכל שבוע, עשרות מתנדבות ומתנדבים, יהודים וערבים, אורזים חבילות מזון וציוד נוסף עבור מאות משפחות יהודיות מעוטף עזה וישובים נוספים בנגב, ומשפחות ערביות מהחברה הבדואית והכפרים הבלתי מוכרים בנגב. אלפי מתנדבות ומתנדבים, יהודים וערבים, חילקו אלפי חבילות מזון, ערכות עזרה ראשונה, וצעצועים, כמו גם מאות זוגות אופניים, טאבלטים ומחשבים למשפחות יהודיות וערביות על מנת שיוכלו לעבור בכבוד את התקופה הקשה בתולדות המדינה.

 

החמ"ל הוקם על ידי "האם ראית את האופק לאחרונה?" ביחד עם עו"ד חנאן אלסאנע מעמותת "איתך-מעכי – משפטניות למען צדק חברתי". החמ"ל החל לפעול ברהט, בשיתוף עם פואד זיאדנה מנהל מתנ"ס רהט, ולמאמץ המשותף הצטרפו גם "כוכבי המדבר – לקידום מנהיגות בדואית צעירה" ו"אלנשמיאת – מנהיגות נשית בכפרים הלא מוכרים". לאחר חודשי עבודה ברהט החלטנו להיכנס פנימה, אל תוך הכפרים שבנגב, ועברנו לעבוד בכפר אבו תלול.

המטרה הראשונה של החמ"ל המשותף היא הענקת סיוע למשפחות בדרום שזקוקות לכך יותר מכל: משפחות שכולות, משפחות שבני ביתן נחטפו, משפחות המתגוררות ליד הגדר, ומשפחות שאיבדו את מקום עבודתן או הכנסתן ונאבקות כדי לשרוד. לצד הסיוע ההומינטרי שהגיע לאלפי אנשים, לחמ"ל היהודי-ערבי המשותף יש מטרה נוספת, שנוגעת לכלל אזרחי ואזרחיות ישראל: להפיץ את המסר של שותפות הגורל בין יהודים וערבים בישראל, ולהדהד את העובדה שיהודים וערבים הם שותפים לא רק באובדן ובכאב, אלא גם במאמצים לאחות את הקרעים, לשמר את מרקם החיים החיים המשותף, ולבנות מחדש את מה שחמאס ניסה להרוס.

מהר מאד, החמ"ל היהודי-ערבי המשותף הפך לסמל של שותפות ולקרן אור של תקווה, ולמוקד עלייה לרגל לכל מי שביקשו לחזק את מסר השותפות. החמ"ל התכבד לארח אנשי ציבור ופוליטיקה בכירים, בראשם נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו הגברת מיכל הרצוג. בנוסף, הגיעו לחמ"ל בכירים בממשל (השר בני גנץ, שר הפנים משה ארבל, שר הרווחה יעקב מרגי), נציגי מדינות זרות (שגריר ארה"ב, שגריר גרמניה, שגריר בריטניה, ועוד), משלחות של משרדי ממשלה וגופים שלטוניים אחרים (משרד המשפטים, משטרת ישראל, ועוד), ומשלחות רבות מארגונים ברחבי העולם.

יוזמות החמ"ל, מנכ"לית "האם ראית את האופק לאחרונה?" שיר נוסצקי ועו"ד חנאן אלסאנע עם מבקרים (מימין לשמאל): נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו הגב, מיכל הרצוג, השר בני גנץ, שגריר ארה"ב בישראל ג'ק לו

כדי להפיץ את ניצוץ התקווה שניצת בחמ"ל, היה צורך גם בסיקור תקשורתי נרחב. ואכן, החמ"ל סוקר בכל ערוצי החדשות המרכזיים בישראל (כאן 11, ערוץ 12, וערוץ 13), ובכל עיתוני ואתרי החדשות (ישראל היום, מעריב, Ynet, וואלה , הארץ, ועוד). אנו רואים הצלחה תקשורתית זאת כעדות לרלוונטיות של מסר השותפות בחברה הישראלית ולצורך הפסיכו-חברתי הגדול שנוצר בחברה הישראלית למסרים של תקווה בימים קשים אלו. בנוסף, החמ"ל המשותף סוקר בהרחבה גם בכל רחבי העולם: ארה"ב (כולל ב New York Times וב CNN) איטליה, יפן, ברזיל, בריטניה, יוון, ועוד ועוד.

כיום, החמ"ל המשותף היהודי-ערבי עודנו היחיד כדוגמתו הפועל בישראל, והוא ממשיך לפעול בהתאם לשינוי המציאות שמורגשים בשטח. בזמן שמצב החירום של אחרי השבעה באוקטובר מתפתח לשגרת-מלחמה חדשה, כך גם החמ"ל משנה מעט את אופיו ומתאים עצמו לצרכי הקהילה המקומית והלאומית. בעוד שתוצאות המלחמה מורגשות בכל רחבי הארץ, ועול הלחימה נישא בכל הקהילות הישראליות, החמ"ל המשותף ינדוד אל מעבר לגבולות הנגב. בכל שבוע, החמ"ל יוקם ביישוב או אזור מעורב אחר על מנת לספק עזרה הומניטרית לקהל המתרחב של הזקוקים לכך, ולהדהד את מסר השותפות בקהלים הולכים וגדלים.

דילוג לתוכן